Az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó eljárásrend hazai jogi szabályozásának problémái - Finta, István (Tér és Társadalom, 2007)
A tanulmány a Strukturális Alapokhoz kapcsolódó eljárási kérdésekkel foglalkozik, melyek kialakítása és alkalmazása tekintetében kettős gyakorlat figyelhető meg. Az eljárási szabályok egy részét miniszteri rendeleti szinten rendezik, a másik részét pedig a jogi szabályozás mellőzésével, belső szervezeti szabályok formájában alakítják ki. Kétségtelen, hogy bármely állami, fejlesztési típusú cél – legyen az akár a legnemesebb – megvalósítása sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a jogi szabályozás mellőzésével, ez viszont a demokratikus jogállam szükségességét kérdőjelezi meg, és másfajta állami berendezkedés elemeit helyezi előtérbe. A tanulmány az eljárásrend jogi szabályozására három eltérő megoldást lát, melyek a következők: – A közigazgatási eljárásról szóló törvények (Áe., Ket.) hatályának kiterjesztése. – A sui generis szabályozás. – A létező és kialakítandó eljárási szabályok integrációja egy jelenleg is funkcionáló jogszabályba. A tanulmány külön foglakozik a pályázati támogatási forma kiegészítendő, vagy további szabályozást igénylő elemeivel, valamint a jogállami működés szempontjából olyan jelentős kérdésekkel, mint a jogorvoslati rendszer jogi szabályozása, illetőleg a nyilvánosság elvének nem megfelelő érvényesülése és beépülése a közösségi források elosztásához kapcsolódó eljárásrend jogi szabályozásába