Térségi együttműködést erősítő szervezeti identitás egy győri technikum életében - Hatos, Hajnalka (Tér és Társadalom, 2025)
A tanulmány a duális formában megvalósuló szakképzés speciális formáját, egy ágazati képzőközpont, három vállalat és egy technikum együttműködését mutatja be, különös tekintettel a térségi együttműködést erősítő tényezőkre, a kapcsolódási pontokra, valamint a szervezeti identitásra. A tanulmány célja, hogy bemutassa a tudást közösen közvetítő szervezetek együttműködését a szervezeti identitás elemeinek vizsgálatán keresztül. Az elméleti áttekintést követően a vizsgált szervezetek bemutatása, a kutatás során tett megállapítások és következtetések olvashatók. A kutatás során dokumentumelemzést, valamint interjúkat alkalmaztunk, e módszerek segítségével tárjuk fel az együttműködő szervezetek szabályozását, a közös célokat, feladatokat, értékeket és a kommunikációs formákat. Az eredmények azt mutatják, hogy a kapcsolódási pontok egyben a szervezeti identitás alapjai is, amelyek azonosak az oktatásban résztvevők között: a vállalati/szer‐ vezeti küldetés, a filozófia, a piaci stratégia, a kultúra, a design, a viselkedés, a kommunikáció. Az egyes gazdasági szereplőknek és a technikumnak e területek mentén kell kialakítaniuk az együttműködés alapjául szolgáló közös szervezeti identitást. A feladat adott: a közös értékrend, a tiszta kommunikáció és a közös cél megfogalmazása. A térség gazdasági eredményességéhez, hatékonyságához az oktatáson, a duális képzésen keresztül vezet az út, és a munkavállalók képzése közös cél. A hatékonysághoz, az eredményességhez elengedhetetlen a közös gondolkodáson, a közös értékrenden alapuló együttműködés, a vezetők személyisége és motivációja, valamint a tiszta kommunikáció.