Ukrajnai menekülthelyzet és az ideiglenes belső menekültek helyzete a Beregszászi járás határmenti településein 2022-ben - Molnár D., Erzsébet; Pallay, Katalin; Molnár D., István; Darcsi, Karolina (Tér és Társadalom, 2023)
A 2022. február 24-i, Ukrajna ellen irányuló oroszországi háborús agresszió nem csak Ukrajna politikai-, társadalmi-, gazdasági helyzetére mért kegyetlen csapást, de európai, sőt világviszonylatban példátlan negatív hatást gyakorolt a gazdasági, politikai, kulturális demográfiai folyamatokat illetően. A harcok kezdetével az érintett területekről jelentős számú civil menekült biztonságosabb, főként nyugat-ukrajnai területekre. A menekülők jelentős része továbbment Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia irányába, azonban számos belső menekült tartózkodik Kárpátalján, akik nem akarják elhagyni Ukrajnát, mert valamelyik családtagjuk részt vesz a harcokban, nincs hová menniük, vagy egyszerűen ragaszkodnak országukhoz. Ezen menekülők számára – külföldi támogatás és a nemzetközi segélyszervezetek közreműködése által – a kárpátaljai helyi önkormányzatok és civil szervezetek biztosítanak ideiglenes szállást, ellátást, szociális szolgáltatásokat. Jelentős számú menekült érkezett a Kárpátaljai magyarok által lakott településekre is, annak ellenére, hogy az utóbbi években erőteljes magyarellenes kampány zajlott a kárpátaljai magyar kisebbséggel szemben. Jelen tanulmány egy 2022 májusa és augusztusa között végzett kutatás eredményeit mutatja be, melynek egyik elsődleges célkitűzése volt a kárpátaljai magyar településekre érkező belső menekültek számának, nemi- és korösszetételének felmérése. A kutatás célja volt továbbá a Kárpátalja magyarlakta településeire érkezők megkérdezése a további terveikről, az itt tartózkodásuk idején szerzett pozitív és negatív tapasztalatokat illetően, vagy arról, hogy mi a véleményük Kárpátalja határ menti részének soknemzetiségű képét illetően. A tanulmány első részében Ukrajna lakosságszámának alakulásának rövid összefoglalója található az utóbbi három évtizedre vonatkozóan, illetve a háború ukrajnai menekültjeinek Európán és országhatárokon belüli eloszlását vizsgáljuk. A tanulmány második felében a Beregszászi járás határmenti településeire érkezett 215 belső menekült által kitöltött kérdőív eredményei kerülnek bemutatásra.