A regionális integrációk hatása a határ menti területek fejlődésére – az amerikai–mexikói és a német–lengyel példa - Pásztor, Szabolcs (Tér és Társadalom, 2013)
A tanulmány egy speciális megközelítés mentén vizsgálja a regionális integrációk hatását a határ menti területek fejlődésére. Az új gazdaságföldrajz releváns elméleti következtetéseiből kiindulva bemutatja a NAFTA és az Európai Unió keretében létrejövő területi dinamizmusokat, úgy hogy közben a látványos átalakuláson átesett amerikai–mexikói, és a nagy várakozások elé néző német–lengyel határ menti terület átalakulásának kritikai elemzését végzi el. Konklúzióként pedig megfogalmazza, hogy a regionális integrációkban nem jelölhető ki homogén fejlődési út a határ menti területek fejlődésére, így az új gazdaságföldrajz modellszerű megközelítéseit is fenntartásokkal kell kezelnünk.