Rural proofing: egy új kormányzási eszköz kialakításának esélyei és feltételei Magyarországon - Finta, István (Tér és Társadalom, 2025)
Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy a területi különbségek kezelése sem uniós sem tagállami szinten, de különösen a vidéki térségek számára nem kínál az elvárásoknak megfelelő megoldásokat. A vidéki térségeket kiemelten érintik az olyan kérdések, mint a klímaváltozás negatív hatásainak kezelése és a reziliencia kérdése, a mesterséges intelligencia és a robotizáció térnyerésének veszélyei, a gazdasági növekedés egyik alapfeltételét jelentő innovációs ökoszisztéma hiánya vagy gyengesége. Az is nyilvánvaló, hogy e jövőt érintő kihívásokra eredményes válasz kizárólag komplex megközelítés mellett adható, amelyre – kormányzási oldalról – a rural proofing kínálhat egyfajta eszközt. A rural proofing egy olyan, egyelőre kevéssé kutatott eszköz, amelynek tudományági gyökerei és azok mélyebb összefüggései, továbbá a gyakorlati alkalmazás sikerességének feltételei nem teljesen tisztázottak. A tanulmány megvizsgálja azokat a jellemzőket, amelyek segítségével nem csupán a tudományági besorolás válhat világossá, de – ebből következően – a gyakorlati alkalmazás irányai is jóval egyértelműbbé válhatnak. Ezentúl sor kerül azon feltételek számbavételére is, amelyek nélkül e sajátos és újszerű kormányzási eszköz sikeressége elképzelhetetlennek tűnik. A megállapítások között szerepel az is, hogy a sikerhez elengedhetetlen tűnnek az olyan alapelvek érvényesülése (pl. partnerség, többszintű kormányzás), amelyek kifejezetten a fejlesztéspolitika és nem pedig a klasszikus közigazgatás világában honosak. A tanulmány rámutat arra is, hogy a rural proofing nem csupán a vidéki térségek esetén lehet sikeres, mivel lényegi elemi közé tartozik a területi sajátosságok figyelembevétele és a helyi igényekhez igazodó, differenciált beavatkozások kialakításának lehetősége. A megállapítások természetesen nem kérdésköröket kívánnak lezárni, hanem sokkal inkább olyan új megvilágításba szeretnék helyezni a rural proofing működési feltételeit, amelyek hozzájárulnak további tudományos vitákhoz, valamint egy sokkal eredményesebb központi és területi beavatkozási mechanizmus kialakításához.