Innovatív kezdeményezés a kis- és közepes vállalkozások határon átnyúló együttműködésének erősítésére – a „B Light” program - Pámer, Zoltán; Márton, György; Buttinger, Petra (Tér és Társadalom, 2025)
A határon átnyúló együttműködés az Európai Unió (EU) kohéziós politikájának szerves része. A stratégiai célkitűzésekkel összhangban ez a prioritás is folyamatosan változott: idővel nőtt a vállalkozásfejlesztés és az innováció jelentősége. Mivel a határon átnyúló programokat nonprofit kezdeményezésnek tekintjük, a kis- és középvállalkozások közvetlen finanszírozása ezekből az eszközökből új gyakorlatnak tekinthető. A horvát-magyar határtérségben olyan kísérleti program valósult meg a 2014–2020 közötti programozási időszakban, amely – nyugat-európai minták alapján – közvetlenül támogatta a vállalkozásokat. Tanulmányunk áttekinti a kis- és középvállalkozások szerepének változását az EU határon átnyúló együttműködési programjaiban, majd részletesen bemutatja a B Light támogatási programot. A kvantitatív elemzés célja az együttműködés területi és ágazati mintázatainak feltárása, illetve a partnerek közötti együttműködések innovációtartalmának megismerése. Területi szempontból vizsgálja az érintett vállalkozások ágazati sajátosságait és a pályázati aktivitást, illetve kitér az egyes településtípusokra jellemző ágazati orientációra is. Ezt követően a projektek tartalmának áttekintése révén azt kutatja, hogy a vonatkozó szakirodalom alapján mennyire tekinthetők innovatívnak a benyújtott és kiválasztott projektek. Az elemzéshez a B Light program (benyújtott és támogatott) pályázati adatait használja fel.