Térbeli egyenlőtlenségek és szubszidiaritás központosított föderalista rendszerben: Ausztrália iskolarendszere - Razin, Eran; Drew, Joseph (Tér és Társadalom, 2025)
Ausztrália földrajzi és politikai értelemben komoly egyenlőtlenségeket mutat: növekedése rendkívüli mértékben összpontosul négy nagyvárosi régióra, amelyek éles kontrasztban állnak a ritkán lakott, stagnáló vidéki területekkel. Politikai hatalma kivételesen centralizált, amelyet a Nemzetközösség és az államok közötti vertikális fiskális egyensúlyhiány, valamint különösen gyenge helyi térbeli egyenlőtlenségeit, illetve a mérséklésükre irányuló politikák hatékonyságát vizsgálja Ausztrália központosított föderalista kormányzati rendszerében. Az ausztrál iskolák pénzügyi mutatóinak és az ún. NAPLAN teszteredmények adatainak az elemzése alapján megállapítja, hogy Ausztrália hatékony, a földrajzi elhelyezkedés sajátosságait figyelembe vevő országos újraelosztási politikát alkalmaz, azonban nem képes felszámolni a tanulói teljesítmények térbeli különbségeit. Úgy tűnik, hogy Ausztrália föderalizmusának vertikális politikai egyensúlyhiánya kedvez a következetes, szükségletalapú újraelosztásnak, amely fennmarad az államok mellett működő különféle közvetítő szervezetek és a sokszínű magánszolgáltatók ellenére is. Ez a sokszínűség részben megőrzi a szubszidiaritás elvét, annak ellenére, hogy a helyi önkormányzatok kimaradnak az iskolai oktatásból.