A geopolitika elméleti irányzatai: Törökország észak-szíriai kurdokkal való konfliktusán keresztül szemléltetve - Lechner, Zoltán (Tér és Társadalom, 2020)
A tanulmány elsődleges célja a geopolitika fogalmának tisztázása, valamint a diszciplínán belül, elsősorban episztemológiai és metodológiai szempontból megkülönböztethető két irányzat – klasszikus és kritikai – bemutatása, a tudományterület fejlődéstörténete szempontjából kiemelkedő gondolkodók elméleteinek ismertetése által. A tanulmány ezt követően a két analitikai megközelítés közötti különbséget Törökország észak-szíriai katonai aktivitása okainak kétirányú elemzésén keresztül szemlélteti. A szerző végkövetkeztetése szerint a nemzetközi kapcsolatok komplexitásának legteljesebb feltérképezése a két irányzat kombinált alkalmazását igényli, ezért a tanulmány befejező része a két megközelítés egy lehetséges szintézisét vázolja fel.