Regionalizációs törekvések és etnoregionalizmus a poszt-kommunista Szlovákiában, 1989–1998 - Gulyás, László (Tér és Társadalom, 2008)
A poszt-kommunista Közép-Európa térszerkezete az elmúlt 17 év során jelentős változásokon ment keresztül. Véleményünk szerint a térszerkezetet alakító gazdasági és társadalmi folyamatok közül a regionalizáció és a regionalizmus – különösen ennek etnoregionalista változata – nagyon fontos szerepet tölt be. Tanulmányunkban a poszt-kommunista Szlovákia példáján keresztül mutatjuk be a felülről vezényelt regionalizáció és az alulról kibontakozó regionalizmus jellemző vonásait.